MMB TOOLS begeleidt CoMaTECH bij aankoop frees-bewerkingscentra

In het voorjaar 2012 werd CoMaTech Machinefabriek  in Cuijk overgenomen door voormalig directeur Gerard Spierings. Het bedrijf zit volop in de lift en investeerde onlangs in twee  4-assige frees-bewerkingscentra, de FV1365 en de FV1165 van het merk Toyoda.

Gerard Spierings: “Sinds de overname is het allemaal zeer voorspoedig verlopen. Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht. CoMaTech draaide tot 2012 al goed. Samen met enkele enthousiaste collega’s heb ik sinds 1996 met hart en ziel CoMaTech mogen managen, dus toen de kans zich voordeed was overname voor mij een logische stap. Op dit moment werken we met een zeer gemotiveerd team van 15 vakmensen en hebben nog enkele vacatures”.

Lassen en machinaal bewerken onder één dak

“Als toeleverancier wijken we, met onze mogelijkheden op gebied van constructie en machinaal bewerken, af van wat gangbaar is in de machinebouwwereld. Met deze combinatie blijken we echter wel succesvol te zijn. We zitten voornamelijk in de markt van specials of proto’s in enkelstuks of echt kleine series; zelfs bij kleine onderdelen komen series van 25 stuks al vrijwel nooit voor. Denk hierbij aan toelevering van gelaste en mechanisch bewerkte complexe constructies voor de fijnmechanische machinebouw in de sectoren food-, verpakkings-, automotive-, aerospace-, medische- en elektronica-industrie.

We hadden de voorbije jaren al een uitstekend machinepark en uitgebreide lasmogelijkheden, maar de eisen in de markt worden steeds scherper.

Korte doorlooptijden, een hoge leverbetrouwbaarheid en kwaliteit in combinatie met een zo laag mogelijke integrale kostprijs vragen steeds meer van je organisatie en productie-efficiëntie. Mede daarom werken we al enkele jaren met LEAN-methodes”, aldus Gerard Spierings.

Twee Toyoda bewerkingscentra

“Naast onze grote freesbanken, zoals bijvoorbeeld de Juaristi freesmachine (6.000 x 2.500 mm) die we een paar jaar geleden al hadden aangeschaft, ontstond er steeds meer de behoefte aan nauwkeurige kleinere frees-bewerkingsmogelijkheden. Om de afdeling groot frezen te ontlasten en om een breder productenpakket met hogere nauwkeurigheid aan de markt te kunnen aanbieden, hebben gekozen voor de wat grotere ‘kleine’ 4-assige bewerkingscentra van Toyoda; één van het type FV1165 (1100 x 650 mm) en één van het type FV1365  (1300 x 650 mm). Deze zeer degelijk gebouwde machines met een maximaal toerental van 8.000 omw./min. worden in Taiwan gemaakt onder supervisie van het Japanse bedrijf Toyoda. Ze blinken uit in een zeer hoge repeteernauwkeurigheid en stabiliteit. Het zijn BT 40 machines met een hoog koppel tot 470 Nm in de lage gearing. Bij veel andere merken is dit meestal niet hoger dan zo’n 250 Nm. De gereedschapswisseltijd van spaan tot spaan is niet meer dan 3 seconden. Omdat we veel verschillende onderdelen in enkelstuks frezen, is de combinatie stabiliteit, hoog koppel, grotere productafmetingen, middelhoog toerental en snelle gereedschapswissel van deze Toyoda machines voor ons het meest geschikt”.

Toekomstplannen

“Over de bezettingsgraad hebben we niet te klagen. We draaien bewust uitsluitend in dagdienst, met overwerkmogelijkheden als dat nodig blijkt. Vakmensen zijn ons duurste kapitaal, wat zeker nog kostbaarder wordt als we in een avond- of nachtploeg zouden produceren. Daarnaast betwijfel ik of de kwaliteit en efficiëntie bij ploegendienst wel gewaarborgd blijven. Het risico op fouten bij overdracht tijdens enkelstuksfabricage is gewoonweg te groot.

Met de aanschaf van de twee Toyoda freesmachines heeft CoMaTech de weg naar de toekomst ingeslagen. Dat Martijn Smits -de operator van de nieuwe machines- ook blij is met de nieuwe investering blijkt wel uit zijn uitspraak: “My new Toy…...”

 

Info: www.comatech.nu  Your Partner for COnstruction & MAchining TECHnology

Mocht u vragen hebben en/of aanvullende informatie wensen dan vernemen wij dat uiteraard graag.

MMB TOOLS BV >
Alfred van Meegen
Tel. +31 486 451056
info@mmbtools.nl